sunnuntai 2. joulukuuta 2007

Giallot - Musta nauha

Musta nauha on yksi harvinaisimmista FIx-gialloista, mutta toisaalta itse elokuva kyllä pakenee aika kauas perinteisen giallon määritelmää. Elokuvassa ei tapahdu yhtään murhaa ja murhamysteerijännityksen sijaan tarjolla on lähinnä aavemaista tunnelmointia erinomaisen, samana vuonna valmistuneen giallon Il Profumo della signora in neron (1974) ja selvän esikuvan Rosemary's Babyn (1968) tyyliin. Elokuvan pääosassa vakuuttavan roolisuorituksen tekevän Marina Malfattin hiukset on kynitty kuin Mia Farrown vastaavassa suorituksessa, vaikka toisaalta itse elokuva muistuttaakin juoneltaan paljon enemmän Farrown myöhempää Peter Straubin kynästä lähtenyttä kummittelua Julian painajainen (1977).



Itse elokuva on paikoittain melko puuduttavaa katsottavaa lukuisten musiikin voimalla etenevien tunnelmointien seuratessa toisiaan jähmettäen juonenkulun paikoilleen. Elokuvassa tapahtuu muutenkin melko vähän ja ilman Malfattin onnistunutta tulkintaa emotionaalisesti epävakaasta naisesta ei jäljelle jäisi oikeastaan mitään mainittavaa kliseisen juonirakennelman jo muutenkin horjuessa perinteiseen "yllätysloppuunsa". Pieni ilopilkku löytyy myös elokuvan Goblinmaisiin sfääreihin loppuratkaisun aikana hetkellisesti yltävästä musiikista, muttei sekään pysty pelastamaan elokuvaa hukkumasta alemman keskikastin tusinatöiden persoonattomaan joukkoon.



FIx-nauha on Harley Videon levittämä ja omassa kotelossani näkyy ilmeisesti vieläkin toimivan Mäntsälän kuvan hintalappu. Itse kansipaperi noudattaa melko pelkistettyä, Ruotsalaiselta NMP:ltä perittyä ilmaisua lyhyine takakansiteksteineen ja yksinkertaisine kuvasommitelmineen.

"Trilleri parapsykologiasta! Kaikki tulevat tapahtuhmat pystytään ennustamaan etukäteen! Ja vain harvoilla valituilla on hallussaan tämä helvetillinen taito!"

http://akas.imdb.com/title/tt0072710/

1 kommentti:

moska kirjoitti...

Tämä elokuva on Painajaisesta tulee toden ohella niitä jotka on aina kiinnostaneet nimenomaan kannen takia. NMP:n sommitelmat ovat ehkä yksinkertaisia mutta tehokkaita suurine värikuvineen ja etenkin tämä panee miettimään että mitähän ihmettä tällasella kannella varustetussa elokuvassa edes voi tapahtua. Boonuksena vielä mysteerinen takakansiteksti. Saa tarjota mulle :)