keskiviikko 19. joulukuuta 2007

Giallot - Coran täytyy kuolla

Rikas Italiassa asuva kreivi (Rossano Brazzi) kutsuu vanhan Atlantin takana asuvan vakuutusvirkailijan ja hänen nuoren sihteerinsä (Oscar-voittajat George Sanders ja Shirley Jones) arvioimaan taidekokoelmaansa. Pian kreivi viettelee vastahakoisen sihteerin, mutta onnen tiellä haahuilee onnettomuudessa muistinsa menettänyt ja traumatisoitunut kreivin Cora-tytär, tiedoillaan kiristävä vanhapiika ja raivohullu saksanpaimenkoira.



Samana vuonna kun Mario Bava loi lopullisen giallo-sapluunan elokuvallaan Sei donne per l'assassino (1964) tuli ensi-iltaan myös hitchcockmaiseen perusjännitykseen vielä luottava ja kartanoromantiikalla höystetty Coran täytyy kuolla. Murhamysteeriksi naamioitu, mutta perusjuonensa Brontën Kotiopettajattaren romaanista varastava kliseily ei toimi mysteerinä kaiken ollessa alusta asti aivan selvää. Ajalleen tyypillisesti veretön, dialogipainotteinen "mysteeri" on ammattitaidolla tehty, mutta täysin vailla omaperäisyyttä. Elokuva pysyy kuitenkin suurimman osan ajastaan yllättävän viihdyttävänä lähinnä toimivien näyttelijäsuoritusten ja Rivieran postikorttimaisemien ansiosta.



Coran täytyy kuolla on harvinainen ilmestys Suomi-kasettina eikä siitä ole olemassa DVD-julkaisua. Kansipapereissa on mainittu julkaisijana TrixAb Film Ab, mutta levittäjänä Suomessa on toiminut Kokkolalainen KM-Video. FIx tarjoaa elokuvan laajakuvaformaatissa, mutta printin värit ovat haalistuneen näköiset.

"Kreivi Paoloa ympäröi mystiikan ilmapiiri. Ja muurien sisäpuolella on Cora..."

http://akas.imdb.com/title/tt0058234/

Ei kommentteja: