keskiviikko 5. joulukuuta 2007

Kokoelman helmet - Katujen kuningas

Vuonna 1985 Edward Hunt, meitä aiemmin Iskulla avaruudesta ja Pienillä paholaisilla ilahduttanut visionääri, teki uransa huippukohdan. King of the Streets sai Video Express Scandinavian videojulkaisulla suomalaisen nimen Katujen kuningas. Elokuva on vailla tyhjiä hetkiä oleva mestariteos, joka kuuluu jokaiseen itseään kunniottavaan FIx-kokoelmaan. Ja koska elokuvasta ei liene edelleenkään dvd-julkaisua, on se muutenkin varteenotettava hankinta. Kannessakin on sen verran hehkua, että Katujen kuninkaan voi huoletta asettaa vaikka hyllynsä kunniapaikalle. Olen jo aiemmin kirjoittanut elokuvasta pätevän selostuksen, joten lainaan sen suoraan tähän kokonaisuudessaan.

Buddy on täällä ja hän on tullut tuhoamaan Suuren Pahan! Mm. Bloody Birthdayn ohjannut ja kirjoittanut Edward Hunt tuo meille vision toisesta maailmasta tulevasta Jeesus-hahmosta. Vetten päällä ei kävellä, mutta taitokavalkaadista päätellen, sekin onnistuisi. Buddy saa vastaansa matkalla kohti ylösnousemusta niin jenginuoria kuin mustia gangstereita ja mätiä poliisejakin. Pahikset mätkitään ketoon ja siinä sivussa huolehditaan ongelmanuorten opastamisesta hyville poluille. Mitä muuta voi elokuvalta vaatia kuin paljon paljasta pintaa, komeita autoja, toimintaa ja hyvää sanomaa!
"Are you Great Evil?"
"Yeah. I'm the Greatest. Sucker"


Video Express Scandinavian Suomi-kasetti ei kaikkein harvinaisimmasta päästä ole, mutta koska moni muukin on elokuvan nerouden ymmärtänyt, kova kysyntä on pitänyt hinnat keskitasoa korkeammalla. Nauhan alussa on Scanboxin tunnarit. Vaasalainen Video Express julkaisi hopeakantista sarjaansa, mutta nimen perään ilmestyttyä Scandinavia, kuosi muuttui. Julkaisunumerot kuitenkin jatkuivat muutaman kasetin verran, joten saman yrityksen jatkumosta lienee kyse. Home Video nimisen julkaisijan kannet (mm. Viidakon tappajat) ovat niin saman kaltaisia VES:n kanssa, että epäilen näilläkin jonkun yhteyden olevan. Tämä tosin spekulaatiota.

Katujen kuningas

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minkä maalainen Scanbox alunperin onkaan? Välillä unohtaa että kyseessä todella on vanha vuokraamo 80-luvun alusta.

Lazer kirjoitti...

En tarkastamatta uskaltanut vastata, mutta olisin muistanut oikein. Scanbox kertoo sivuillaan:
"Scanbox on 25 vuodessa kasvanut pienestä paikallisesta videovuokraamosta merkittäväksi pohjoismaiseksi viihdekonserniksi. Videoalan alkumetreillä vuonna 1980 perustettu Scanbox on Pohjoismaiden vanhin videoelokuvien levittäjä. Tanskassa alun perin perustettu Scanbox on sittemmin hankkinut levitysoikeudet moniin tanskalaisiin ja kansainvälisiin videoelokuviin erilaisin kotimaisin ja kansainvälisin sopimuksin. Scanbox on laajentanut toimintaansa kaikkiin neljään Pohjoismaahan yritysostoin ja toimii nykyään levittäjänä kaikilla Skandinavian elokuvateatteri-, video- ja tv-markkinoilla."

Anonyymi kirjoitti...

Onko jotain hajua koska ja miten Scanbox laajeni Suomeen? Vasta 90-luvun (lopun) ja myyntivideobisneksen myötä?

moska kirjoitti...

Noh, Video Express Scandinaviahan taisi muuttua Scanbox Group Scandinaviaksi jolla nimellä löytyy FIx-galleriasta. Kalpeasta kostajasta (Coming At Ya) löytyy ihan Scanbox Oy:n yhteystiedot. Castle levitti joitakin Scanbox-julkaisuja. Hieman myöhemmin taitaa homma yhdistyä Finnkinoon...

Lazer kirjoitti...

Tutkailin vähän elonetista vielä. Vaikuttais tarkastusten perusteella siltä, että tämän nykyisen Scanboxin Suomen osaston toiminta olisi alkanut 90-luvun lopulla. Haulla nimissä tulee myös Scanbox (konkurssipesä), jolla pari leffaa. Oliskohan nämä 80-luvun viritelmät päättyneet konkkaan, jonka jälkeen levitys on taas hoideltu täällä partnerien kautta.