sunnuntai 20. tammikuuta 2008

Giallot - Murhaaja pukeutuu mustaan

Aiemmin giallo-sarjassamme julkaistut ovat minulta näkemättä, mutta mr. Dremezin kuvauksista päätellen tämän kertainen elokuvamme on selkeämmin juuri sitä millaisiksi giallot tavataan mieltää. Mustahansikkaista murhaajaa, verisiä lähikuvia veitsen käsittelystä, paljasta pintaa, häilyvää mieltä ja katsojan harhaanjohtamisyrityksiä. Murhaaja pukeutuu mustaan ohjasi vain muutaman elokuvan tehnyt Maurizio Pradeaux vuonna 1973. Pradeaux ohjasi 1977 myös toisen giallon, Passi di morte perduti nel buion. Suomesta häneltä löytyy lisäksi sotaelokuva Churchillin leopardit, myös nimellä Dirty dam busters. Näyttelijäpuolelta alan harrastajille tutuinta antia lienee mm. Luciano Ercolin gialloissa ollut Susan Scott (Nieves Navarro). Robert Hoffmanninkin italialaisen elokuvan ystävät muistanevat monesta sopasta, vaikkapa kovamainesesta Kauhujen rannasta.

Tarina lähtee käyntiin, kun Scottin esittämä Kitty todistaa näköalapaikan kiikareilla murhaajan puukottavan uhriaan. Valitettavasti kolikoilla toimiva laite pimenee juuri, ettei murhaajan kasvoja nähdä. Tästä alkavat poliisin tutkinnat. Samalla kävelykeppiä käyttävä murhaaja eliminoi mahdollisia todistajia ja uusia uhreja. Juoni pitää riittävästi mukanaan eikä suurempia epäloogisuuksia pääse syntymään. Muutenkin homma pysyy tarpeeksi tyylikkäästi Pradeaux'lla mustassa hanskassa, että elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen. Sen verran yksioikoisena perusgiallona elokuva kuitenkin pysyy, ettei lajityypin kovimpaan kastiin nousta.



Suomikasetin on julkaissut Curly Video, jonka takaa löytyy 80-luvun suomalaisen elokuvan monitoimimies porilainen Visa Mäkinen. Myös Eldoradon versio löytyy. Elokuvasta löytyy suomesta leikattu ja ehjä versio. Ilmeisesti näiden erottamiseen ei muuta varmaa keinoa löydy kuin katsoa. Leikatusta puuttuvat lähikuvat kurkkujen viillosta. Kellotin pidemmän version 1,25,29 aikaan, jonka jälkeen musiikkia jatkuu vielä minuutin. Ilmeisesti pitkästäkin versiosta puuttuu jotain verrattuna elokuvan pisimpiin julkaisuihin, mutta tällä erää en osaa sanoa mitä. Itse paketti on Curlyn hyvään tyyliin sen verran komea, että ei oikeastaan jaksa edes välittää täydestä ehjyydestä (vrt. Kaikki saastuneet tuhotaan, Maniac).

http://akas.imdb.com/title/tt0069064/

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kansikuvaa kehiin!

Lazer kirjoitti...

Tulossa on. Hankinnassa on tarraton kappale nykyisin Tamline tarraisen tilalle. Tästä viivästys.