lauantai 9. helmikuuta 2008

Post-apocalypse - Crime Zone

Dystooppiseen, rutto-epidemian ja kolmannen maailmansodan jälkeiseen tulevaisuuteen sijoittuvan Crime Zonen (1988) tapahtumapaikkana on totalitaarinen kaupunkivaltio Soleil. Rikollisuutta ei isoveljen valvonnan takia enää pahemmin esiinny ja ihmiset on jaettu neljään eri sosiaaliluokkaan. Alimman luokan kansalaisilla ei ole poliisien otteessa oikeuksia poistua kaupungista ja esim. seksuaalinen kanssakäyminen on lailla kiellettyä. Himojen hyrrääminen hoidetaan laillistetulla prostituutiolla johon alimman luokan naisia pakotetaan henkiensä pitimiksi.

Potkut vartijan hommista niskuroinnin takia saanut Bone ja huoraksi pakotettu Helen (Erittäin timmissä kunnossa oleva Sheryl Fenn ennen Twin Peaks -rooliaan.) tarttuvat ylimpään luokkaan kuuluvan muukalaisen (David Carradine) tarjoukseen varastaa salaisia dokumentteja vastineeksi rahasta, luokkansa korotuksesta ja näin mahdollisuudesta päästä viereiseen, demokraattiseen kaupunkivaltioon nimeltä Frodan. Muukalaisen motiivit osoittautuvat kuitenkin epäilyttäviksi ja pian futuristinen Bonnie & Clyde -parivaljakko huomaa pakenevansa henkensä edestä valvontakameroiden tallentaessa kaiken viihdettä kaipaavien kansalaisten ja vihdoinkin liikuntaa saavien poliisien iloksi.



Roger Cormanin tuottama Crime Zone on halvalla, mutta häpeilemättömästi toteutettu ja erilaisia ideoita hybridimäisesti yhdistelevä viihdepaketti. Elokuvan juuret ovat selkeästi 70-luvun pessimistisissä totalitaarikuvauksissa kuten THX 1138 (1971), Zero Population Growth (1972), Soylent Green (1973), Rollerball (1975), Logan's Run (1976) jne. Vuosikymmen oli kuitenkin aikoja sitten vaihtunut ja toiminnan osalta esikuvia voi hakea pikemminkin elokuvien Escape from New York (1981) ja The Running Man (1987) räiskyvistä visioista. Kaiken kruunaa epälooginen, mutta välillä omituisuudessaan hilpeästi yllättävä käsikirjoitus, jolla on tarjottavanaan mm. muutama irrallinen wtf-kohtaus, joissa huomio kohdistuu miehen sukupuolielimiin.

Esselte Videon julkaisema Suomi-kasetti ei ole arvokas eikä erityisen harvinainen, mutta DVD-julkaisua ei ole olemassa. Kasetin omistamiseen tuo lisäarvoa upea piirroskansi, jossa riittää edustusvoimaa vaikka lasivitriinissä esittelyä varten. Vaikka tämä kasetti esitelläänkin nyt ensimmäisenä post-apocalyptisten elokuvien kategoriassa se olisi voinut aivan yhtä hyvin olla kokoelman helmenä. Video-opas 95 antaa elokuvalle jopa neljä tähteä, itse en menisi aivan yhtä pitkälle, en ainakaan ilman kaljakorin ja kavereiden tuomaa pikanttia maustetta.

http://akas.imdb.com/title/tt0094918/

Ei kommentteja: